V lokalnem supermarketu kupite pločevinko paradižnikove paste z etiketo italijanskega videza in imate občutek, da ste na varni strani in da kuhate zdravo. Večina ljudi ne ve več, kako narediti svojo paradižnikovo pasto. Drugi kupijo mandarine v pločevinkah za sadno torto in mislijo, da so samo olupljene in vložene. Je sadje in zdravo. Ampak daleč od tega. Zamrznjena hrana in konzerve, ki jih ponujamo v naših supermarketih, so večinoma visokokakovostni strupi z Daljnega vzhoda – predvsem s Kitajske.
«Na, so schlimm wird es schon nicht sein, sonst dürfte man das ja nicht verkaufen», denken viele, wenn nicht gar die Meisten. Doch Tatsache ist, dass diese Fertiggerichte chemische Zusatzstoffe enthalten. Es werden zum Beispiel bestimmte Sporen von Schimmelpilzen für die Haltbarmachung verwendet. Dass die Pilze selbst unser Mikrobiom töten und bestimmte Krankheiten verursachen, ist wissenschaftlich längst erwiesen. Ob die Sporen das auch tun – das weiss man schlicht einfach noch nicht. Andere Regulatoren und Zusatzstoffe haben in Versuchen der letzten zehn Jahre ergeben, dass sie nachweislich ebenfalls unser Mikrobiom töten und dafür der Verursacher Nr. 1 für Krankheiten wie Diabetes, Bluthochdruck, schlechte Cholesterinwerte, etc. sind. Und damit quasi eine freundliche Einstiegshilfe für die Pharmaindustrie und deren Absatz.
Dass diese Produkte geändert oder vom Markt genommen werden, ist so schon abwegig genug, denn die Rädchen greifen alle ineinander, man müsste das sich über Jahrzehnte aufgebaute Lebensmittelsystem abschalten, bzw. umbauen. Und da halten Wirtschaftsverbände und Politiker schützend die Hand drüber. Die Leidtragenden und Opfer sind die Menschen, die unzureichend über diese Praxis aufgeklärt werden (sie lernen in der Schule über vermeintliche 60 Geschlechter, aber nichts über den Inhalt unserer «Lebensmittel») und die Landwirte, die versuchen, wirklich gutes Essen zu produzieren.
Doch das sind immer noch die kleinsten Probleme. In China werden zahlreiche Inhaltsstoffe zugeführt, die bei uns längst verboten sind. Das geschieht nicht zwangsläufig in der eh schon schädlichen chemischen Behandlung in Fabriken, sondern durch Abwässer, sowie Luft- und Bodenverschmutzungen durch die Grossindustrie. Die Felder, wo unsere «italienischen» Tomaten in China angebaut werden, sind von diesen Industrieverunreinigungen schon stark betroffen. Damit sich die Erträge doch noch lohnen, wird zu Chemiekeulen gegriffen, die in Europa teilweise gar nicht mehr zulässig sind – und das aus wirklich gutem Grund. Dadurch sinkt der Ertrag der Felder weiter, so dass im nächsten Jahr noch mehr Chemie verwendet werden muss. Die Reste und Folgen davon finden sich in den Lebensmitteln wieder. Dazu kommt eine gehörige Dosis unterschiedlicher Schädlingsbekämpfungsmittel, die sich ebenfalls in den Produkten ablagern.
Seveda hrano v pristanišču pregledajo, vendar to ne igra velike vloge pri njeni vsebini. Nemčija je edina država v EU, ki ima posebna pravila za uvoz iz Kitajske. Poleg tega živilu ni treba označevati, od kod prihaja, če je bilo dodatno predelano. Zato še naprej mislimo, da kupujemo italijansko paradižnikovo pasto iz Italije, vendar se veliko ljudi ne zaveda, da prihaja iz močno okuženih paradižnikov iz Kitajske.
Tudi Kitajci sami, če se le da, ne kupujejo izdelkov iz lastne kitajske proizvodnje. A le tisti, ki si to v komunistični državi lahko privošči. To ne vključuje kmetov in tovarniških delavcev, ki delajo 10 do 12 ur na dan in nadure za plačilo 220 evrov na mesec, kar je nizko celo za kitajske standarde. Zdi se, da nam to tukaj ni pomembno. Osredotočeni smo na udobje in toliko ljudi te izdelke uporablja proti lastni presoji. Prevladuje mnenje, da tisto, kar ne zboli ali ubije čez noč, ne more biti tako slabo. Dokler mnogi, vendar ne vsi, ne bodo morali živeti s posledicami. In tudi takrat mnogi raje jemljejo neučinkovita in slaba zdravila iz druge kriminalne industrije (farmacevtske industrije), namesto da bi spremenili svojo prehrano in se odrekli pripravljenim jedem.
Prehranskih trendov zadnjih let je veliko, a nobeden ne prispeva veliko k zdravju. Edini učinkovit in dokazano uspešen način je izogibanje končnim izdelkom, kjer koli je to mogoče. In to ne vpliva samo na paradižnikovo pasto, zamrznjeno hrano in pločevinke, ampak tudi na naš kruh in številna predelana živila ...